Friday, January 25, 2013

Kisah Hati Fidaiy

Mase entri ni ditulis,aku kat atas bas odw ke KL.bosan seh dok atas bas.skarang kol 11 pg.biasenye kalau time ni hari minggu aku dok berguling depan tv je.tapi bile dok atas bas ni,mati kutu pulak jadinye.

Teringat plak cuti maulud nabi lepas kami (aku,Kak Lola &family,Kak mawar&famili)nak jalan-jalan Legoland.

Mase atas kereta odw ke sana,aku dok seat depan sebelah driver(Kak Lola) sambil pangku Fidaiy.
Macam biase le,kat atas kereta ni dok ngumpat sambil dengar radio.Dan topik kami hari tu ngumpat artis laa..

Meh aku quote je dialog kteorang hari tu..
Kak Lola : Zain ni boleh pulak gilekan RCW kan.padahal die boleh dapat budak pompuan yang lagi cun dari RCW
Aku : Haah..aku pun boleh calon.ini amik RCW plak.hahahha
Kak Lola : Janda yang bagus Wan Sharmilla.senyap je die.
Aku: laa...memang le senyap.die scandal dengan producer.Acu try scandal dengan VIP,mesti le masuk paper.haha
Kak Lola :Laaaa...ye ke.aku tak tau punggg.
Aku : ntah le,aku hentam promo je.hahahha

Mase tu jugak kat radio Hotfm keluar lagu 'Kisah Hati-Alyah'.
Aku: haa..ni Kak La tau die gossip dengan sape?*sambil tunjuk radio
Kak Lola : Aku tauuu..dengan Ramli MS kann..
Aku : haaa..betulll.hebat le pompuan ni kalau dapat Ramli MS tu.bukan calang-calang orang.haha

Pastu kiteorang nyanyi lagu tu,
Hatiku..hatimu..Kini menjadi satu..Ku rasa..kau hadirmu menyempurnakan aku..hooooooo

Mase tu baru lepas plaza tol nak ke nusajaya.Kak Lola guna smart tag,kete Kak mawar plak guna touch n go.So kete kteorang pun dok sebelah menyebelah le, & nampak abg fami,elisya & kak mawar.
Aku suruh Fidaiy yang dok kat pangkuan aku tu lambai kat kete sebelah.Tapi Fidaiy taknak.aku pelik jugak sebab selalunye die mesti suka kalau nampak elisya kat dalam kete sebelah.

Sekali aku tengok muka die tengah sebak tahan menangis.Ehh..pelik aku.tadi die elok je dok main-main dengan aku.

Aku tanye Kak lola,ape aku dah buat ni?takkan die marah aku mengata RCW?

Aku tanye die,adik nape?adik nak *fufu(susu) ke?
Die geleng..pastu die sandar kat aku,teresak-esak die nangis.

Ape salah aku ni?
Kak Lola cakap."Die sedih dengar lagu kottt.."
Aku cakap "Eh..takkannn leeee"

Makin pelik aku tengok Fidaiy yang tibe-tibe teresak-esak menangis.

Pastu Kak Lola tanye die. "Adek,mummy tukar ye?"*sambil tukar chanel radio Erafm
Kemudian Fidaiy angguk kepala.Time tu jugak kat Erafm keluar lagu yang happy *aku pun dah lupe lagu ape.
Terus Fidaiy berhenti nangis & diam..
Aku ngan Kak Lola tergamam..

Erk...Camne die boleh feeling dengar lagu Kisah Hati pulak ni?Ke die marah kiteorang ngumpat Alyah?

Oh Fidaiy...

Minang Kau Bau : [Bukit Tinggi] Part 3

Day 3 Bukit Tinggi

Hari ni sepatutnye kami ikut TA berjalan-jalan melawat tempat tenunan songket,tempat buat itu,tempat buat ini,shopping kat pasar atas..bla,bla,bla....

Tapi since aku dah pernah datang sini, aku tau ade satu tempat shopping yang best dan murah kalau nak dibandingkan dengan Pasar Atas. Pasar ni name Aur Kuning. Aur Kuning ni sebenarnye tempat shopping harian penduduk tempatan Bukit Tinggi. Macam biasa, kalau pasar tu jadi tumpuan penduduk tempatan, semestinye harga barang-barang lagi murah. Kalau dekat Pasar Atas tu bukannye mahal, tapi sebab ia tumpuan pelancong,so harganya mestile up lebih sikit kann...

Since kami datang ke sini dengan menggunakan khidmat TA,aku tau mesti diorang akan skip Aur Kuning. So mase discuss dengan pihak RaunSumatra, aku dah mintak one day free activity yang mane hari ni, semua aktiviti kami tak bersangkut paut dengan travel agent.(jadi payment pun kurang le sikit.hihi)

Sepatutnye pagi-pagi lagi kami dah bergerak Aur Kuning, tapi kalau pasar tak bukak lagi, buat ape nak pegi kan..So Jam 7pagi, lepas sarapan tu, kami nak hotel balik dan jam 9pagi kami turun.

Aku mintak receptionist kat kaunter tu call teksi 2biji amik kami kat hotel. Aku pun dah lupe berapa charge teksi untuk sehala le Aur Kuning. Tapi rasanya Rp20,000 untuk satu mobil.

Dah sampai Aur Kuning, ape lagik,kami borong le..Kalau sape-sape yang kirim telekung sembahyang tu, better beli kat sini je sebab kat sini lagi murah. So, kalau makcik-makcik kteorang yang kirim tu, kami beli kat sini je.Ahaks..

Tapi kalau telekung untuk hadiah atau sebagai hantaran, atau yang lebih berkualiti, boleh beli kat pusat tenunan..Kalau kat kedai yang TA bawak tu lagi berkualiti jenis kain dengan sulaman die.

Walaupun tempat ni adalah untuk penduduk tempatan & safety kat sini pun TA kami cakap tak memberangsangkan sangat. Purse & beg kene jaga!!

Tapi walaubahgaimanapun kalau nak dibandingkan dengan pasar kat Bandung, aku rase di Sumatera ni lagi selamat untuk tourist. Mungkin sebab kat sini penduduk die terdiri dari Melayu Minang & semuanya muslim. So dari segi communication sesi jual beli & enviroment kat sini pun aku rase tak ubah macam kat Malaysia.

Okeylah, memandangkan misi aku ke tempat ni untuk shopping, so camera takde le berguna sangat. So layan je la gamba-gambar yang sempat capture ni.


Bus station Aur Kuning. Picture ni adik aku amik. Aku tak sempat sampai pun tempat ni sebab dok sibuk shopping telekung


Ayah shopping kerepek umpama kat Malaysia takde kerepek.


Dah habis shopping kat Aur Kuning, kami call pak supir yang bawak kami ke Aur Kuning pagi tadi. Dah janji dekat tepi jalan kat sini, dan kami terus ke hotel hantar barang dulu. Mintak die tunggu dulu kat bawah dan hantar kami ke Pasar Atas untuk kami sambung shopping.

Dah sampai ke Pasar Atas, kami tak terus naik ke pasar. Kami cari dulu tempat nak lunch. Mula-mula nak masuk je kedai-kedai makan nasi padang yang ade kat area pasar ni. Tapi ntah kenapa takde kekuatan pulak semua nak masuk. Mungkin sebab dua hari sebelum ni kami dilayan macam raja oleh TA yang bawak kami ke rumah makan, hidangan nasi padang pun dah siap terhidang atas meja, tinggal kami habiskan lauk & semua dah dibayar. Jadi, bile anak raja ni ditinggalkan terkontang-kanting, maka terkial-kial le nak cari restoran yang sesuai,nak pilih makanan...

Sebenarnye aku nak masuk rumah makan ni..tapi kenapa ntah semua takut nak masuk.hahaha

Akhirnye untuk tidak memeningkan kepala, kami masuk shopping complex dan makan je di fast food restaurant, Texas Chicken. Restaurant ni ala-ala KFC, tapi die ade nasi..Kami order, dengan tunjuk menu, so makan je la..sedap-ke tak sedap, sekadar mengalas perut je.

Dah  makan, kami sambung shopping area sini pulak. Memandangkan hari ni hari minggu, jadi dataran kat sini penuh dengan aktiviti orang ramai. Lagi ramai dari semalam..

 

Tapi kami tak lepak lama kat area sini, kami jalan kaki naik ke Pasar Atas. Tapi kali ni kami tak ikut entrance besar yang ade tangga tinggi tu. Kami pusing sikit belah kiri untuk cari kedai kakut Yap Yek. Kedai kasut ni boleh dikatakan agak femes jugak bagi sesiapa yang asyik berulang-alik ke Bukit Tinggi ni. Kualiti buatan kasutnye jugak boleh dikatakan bagus. 


Time ni baru habis shopping kat kedai kasut YapYek. Kalau korang tengok signboard Y Y yang besar, tu le kedainye.


Dah masuk Pasar Atas ni, habis pulun kami shopping barangan cenderamata.

Pisang ni dah bakar, ketuk lepas tu letak gula melaka. Kalau ikutkan sedap kalau makan panas-panas. tapi sebab kteorang beli bungkus,dah sejuk jadik le tak sedap.


Dah habis shopping, kami datang balik dataran ni sebab dah tibe masa nak balik hotel. Kiranya Dataran Jam Gadang ni tempat tumpuan untuk beriadah,berniaga, lepak-lepak..Kalau nak naik teksi pun tunggu kat area sini jugak. Full of function le tempat ni. Sebab tu kat sini sememangnye digunakan sepenuhnya oleh penduduk tempatan kat sini. Bukannye macam tempat kite, shopping complex bersepah,nak tunggu bas tenpat lain, nak beriadah tempat lain. Akhirnye demand over supply.

Okeylah, berbalik pada kami yang dah tiba masanya nak balik, mula-mula nak jalan kaki je, memandangkan hotel pun takde le jauh sangat. Nak naik teksi pun malas nak tahan. Tibe-tibe...

"Kita naik kete kuda nak???"



Macam cara jugak idea tu..dah survey harga, so kami pun naik je la..
Sebab Hotel Grand Malindo tu pun tak jauh sangat, so kami pun tak teragak-agak berapa pun charge yang diorang nak kenekan kami.

Untuk group kami, perlukan 3 buah kereta kuda. First time kot naik kete kuda ni..ahaks..akak jakun kejap..Walaupun kuda-kuda ni perlu menempuh machet di sekitar bandar Bukit Tinggi, tapi kuda ni takde le jakun umpama rusa masuk kampung bile dengar kereta-kereta yang hon sana sini.
Akhirnye dah sampai hotel, kami pose-pose kejap dengan kuda.
Harga tambangnye kalau aku tak salah Rp25,000..





Adeh,bapak aku ni..Orang nak amik gambar die, die pun same naik nak amik gambar.haha..

Dah sampai hotel ni, dah letak barang...kami pun sambung shoping lagik!!
Muahahahaha....kan dah kate, hari ni full day kami nak shopping!!

Kali ni kami pergi ke Lubang Jepang yang lokasi die depan hotel kami je..Dah bayar duit entrance, ape lagik,kami masuk sini untuk beriadah dengan penduduk tempatan sambil shopping. Semalam aku dah aim beg batik,keychain  lukisan dalam ni. Dan diakui kat dalam ni memang lagi murah!

Sebenarnye aku berkenan lukisan ni, tapi sebab price die agak tinggi, aku sambar yang lain je..Agak-agak kalau aku beli yang ni, ade jadik lukisan ni hidup macam dalam Narnia 3 tak?hihi

Dan cuaca petang-petang kat sini memang best untuk shoot view yang menarik dari sini. Kat dalam kawasan ni ade menara tinggi yang memang best kalau nak capture gambar.

Nah..layan le korang gambar pemandangan ni ampai korang muntah ijau..
 









Hai cik abang, toksah le ngurat monyet tu..takde pekdahnye..adik kat atas ni single available lagik.ahaks..


Dah habis shopping ambil angin kat dalam ni, kami pun balik hotel sambil minum petang kat lobby hotel. Masa kat pasar tadi kam dah jumpa 3in1 tora bika cappuccino, kteorang mintak budak hotel tu buatkan cappuccino 3in1 tu.Nasib baik tak kene charge...So, bersantaile kami kat situ sambil layan upin ipin cakap indon.


Bapak aku beristerirehat sambil layan capuccino dengan upin ipin.

Malam tu kami dok je hotel. Nak keluar makan pun tak tau ke mana. Rase macam patah kaki pulak bile takde kenderaan ni. Lastnye kami dinner kat rumah makan depan hotel ni sambil order nasi goreng (pedas gile tapi sedap)..

bersambung...

Tuesday, January 22, 2013

Peribahasa Melayu Yang Dah Tak Boleh Pakai

Sape makan cili,die terasa pedas
Kadang-kadang, kita tak tuju pun cili tu kat die, tapi ade orang terasa pedas.eh,bukan pedas,tapi pijarrr


Sudah jatuh,ditimpa tangga..
Orang sekarang dah malas nak naik tangga noks..Dah kene tukar..Sudah jatuh,disepak terajang pulak..

Kecil tapak tangan, Nyiru kami tadahkan
Bohong sangat...sekarang ni memang tak boleh buat baik sangat.Kite bagi sikit kang,nanti bersesen-besen die tadahkan

Air yang tenang jangan disangka tiada buaya
Dah takde air tenang lagi dek oii..Kalau ade air tenang, pun kuman banyak..Pencemaran sungai berleluasa sekarang. Kalau nak tau, kat Malaysia ni takde pun kualiti air sungai yang bersihnye cecah Tahap I. Paling bersih pun Tahap II. Itu pun sungai kat kaki bukit sangat.Pendek kata, jangan percaya bulat-bulat semua orang tu baik.

*mood tengah pening fikirkan perangai manusia.

Monday, January 21, 2013

Minang Kau Bau : [Bukit Tinggi] Part 2

Day 2 di Bukit Tinggi [Tasik Maninjau]



Second day kami kat sini, jam  7 pagi kami dah boleh sarapan..tapi sebenarnye kalau kat Malaysia dah kol 8pg..memang le perut dah lapar..so kami sarapan kat dulu..
menu hotel hari ni lontong,tapi kuah putih..ade nasi goreng..kami makan je nasi goreng tu..
lepas tu pose-pose sekitar hotel..pagi-pagi lagi dah berkabus.
Dah habis makan, kami pose-pose dulu kat courtyard  menikmati pemandangan indah. Sesungguhnya memang nyaman suasana kat sini yang belum tercemar dengan aktiviti manusia.


 
Lupe nak kenalkan yang baby ni namenye Naufal. Memandangkan die sorang yang original comel dalam group kami kali ni, maka lens memang asyik tuju kat die je la..meh kite tengok gambar Naufal kejap.





Kemudian, Anang datang dengan driver nak bawak kami berjalan..
Kami seterusnya di bawa Danau Malinjau. Nak ke danau ni. kene melalui kelok 44. Kenapa Kelok? Sebab jalan menuju ke tasik ni curam yang amat disertakan dengan selekoh  sudut 30 darjah. Panjang jalan ni lebih kurang 10km dan tu ade 44 selekoh yang tajam camtu..sebab tu die panggil Kelok 44.

Aku tak sempat nak ambil gambar Kelok 44 ni sebab hati memang gerun tengok selekoh-selekoh ni. Tiap kali terjumpa kenderaan lain dari arah bertentangan, selawat je la..bagi aku nak jadi driver kat sini memang kene berani. lebar jalan bukannye ikut standard kat Malaysia yang3 meter..tapi 2.5 meter agaknye..So bayangkan le kalau van kami terserempak dengan bas pariwisata,celah mane tu ke tepi bagi laluan kat bas tu.



Kami singgah kat salah satu kelok ni untuk posing..rasanye port ni (kelok 39)memang femes kot sbb aku tengok banyak betul view dari sini..
Rumah minang tepi sawah tu sebenarnye dulu adalah sebuah restoran.tapi kenapa ntah ditutup..jadi sekarang dibiarin aja di situ..
Tapi sebenarnye ade value jugak le rumah tinggalan ni kat sini..tak pasal-pasal jadi landmark orang datang ke Danau Malinjau ni.


Rumah minang yang berlatarbelakangkan Danau Maninjau.



Sedikit info pasal Danau Maninjau ni.
Danau Maninjau ni merupakan sebuah danau vulkanik seluas 99,500km2. Dalamnye pulak 495meter. Danau ni merupakan Danau yang ke-11 terluas di Indonesia dan ke-2 terluas di Sumatera Barat selepas Danau Singkarak.Macam yang kite tau, Indonesia memang banyak gunung berapi. So banyakle wujudnye danau macam ni. Danau Maninjau dulu merupakan gunung berapi di mana puncaknya terdapat sebuah kawah yang luas. Tapi disebabkan dosa manusia,maka gunung berapi ni meletus dan membentuk sebuah danau yang luas.*Ni semua lagenda cerita dongeng tempat ni.Nanti aku ceritakan...


Seterusnya kami ke Rumah Hamka. Honestly generasi macam aku ni tak amik port sangat pasal jasa-jasa tinggalan Hamka. Tapi ayah aku exited sangat dapat ke sini..kat rumah ni ade seorang pewaris Hamka yang ade ceritakan serba sedikit pasal rumah ni. Sebenarnye orang ABIM Malaysia le yang bersusah payah usahakan rumah peninggalan Hamka untuk dijadikan salah satu tempat pelancongan kat sini bagi mengenang jasa tinggalan Arwah Hamka.


 





bergambar dengan potret HAMKA



Seterusnya kami teruskan perjalanan ke Bukit Tinggi. Bile nak turun bukit tu kami singgah dulu kat kedai yang jual jacket & barangan kulit. Kat sini jugak ade port macam kedai kopi..
So kami duduk le di kaki bukit ni sambil minum Tora Bika. Aku pun tak tau camne geng-geng laki termasuk bapak aku boleh tau pasal Tora Bika ni.

Rupanya, mase kami shopping kat kedai sulaman tu, geng laki dok tunggu kat luar. kat sini ade bilik yang dah siap kopi, gula, susu (siap bancuh sendiri lagi)..khas untuk warga lelaki menunggu bini-bini die abis shopping ..rupenye setiap kedai sulaman yang kami singgah ade disediakan ruang minum kopi ni..

Okey, berbalik pada tempat yang kami singgah minum tora bika ni, memang sangat tempat ni..dapat view yang cantik di kaki bukit, suhu dingin tambah pulak dengan kopi tora bika yang panas,memang syiok sangat..





 Layan view yang indah permai ditambah cuaca dingin dengan kopi tora bika..urgghh..aku rindu kat sini

Seterusnya perjalanan kami diteruskan menuju ke Bukit Tinggi. Sepanjang perjalanan ni banyak Anang ceritakan pasal Sumatera Barat ni. Antaranya lagenda-lagenda cerita dongeng dulu-ulu. Kita selalu kutuk kan cerita Indon yang keluar kat tv ni merepek. Bukan setakat sinetron die yang merepek,tapi cerita-cerita zaman dulu die lagi merepek. Tapi sebenarnye itu cerita lagenda die. Macam kita,ade lagenda Puteri Santubong, Puteri Saadong..tapi bezanya kita kurang produce dalam bentuk drama.Cu try kite buat,mesti kene kutuk kaw-kaw punye..Tapi beza dengan kat sini.Diorang sebenarnye lebih membesarkan cerita-cerita dongeng sebegini.

Okey, berbalik pada lagenda Danau Maninjau, Anang cerita pada zaman dulu, ada sebuah gunung berapi yang bernama Gunung Tinjau. Di salah satu kampung di pedalaman, tinggal pula 10 orang bersaudara(adik beradik) iaitu 9 lelaki dan seorang perempuan. Orang kampung panggil diorang Bujang Sembilan.Yang sulung Kukuban,diikuti Kudun, Bayua, Malintang, Galapuang, Balok, Batang, Bayang, dan lelaki muda Kaciak.Adik bongsu perempuan pula bernama Siti Rasani.Diorang ni anak yatim piatu jadi Kukuban le yang mengambil alih tanggungjawab ketua keluarga.

Walaupun yatim piatu, diorang ni dibimbing oleh pakcik mereka dipanggil Engku.Engku ni jugak anak lelaki dipanggil Giran. Dipendekkan cerita, si Siti Rasani dan Giran ni saling jatuh hati dan bercita. Tapi diorang sorokan dulu hubungan cinta diorang ni. Tapi sebab dah tak tahan nak sorok-sorok lagi, akhirnya mereka berterus terang. Nasib baik, kedua-dua pihak sambut dengan gembira. Jadile si Giran ni selalu datang rumah adik-beradik dengan alasan membantu buat kerja-kerja di sawah. Walau bagaimanapun, dalam satu pesta keramaian, pertandingan silat diadakan. Di peringkat akhir, Kukuban berlawan dengan Giran dan akhirnye Kukuban kalah. Disebab hal ni, Kukuban ada perasaan sikit perasaan sakit hati & dendam dengan Giran.

Dipendekkan cerita, satu hari rombongan Engku datang nak meminang Siti Rasani untuk Giran.Tapi Kukuban tolak dengan kasar pinangan tersebut.

Bagi menyelesaikan masalah tersebut, Giran dan Siti Rasani bersjumpa sorok-sorok lagi. Waktu diorang berbincang ni, nak dijadikan cerita Siti Rasani terlanggar duri dan terkena bahagian paha dan berdarah. Giran pulak dengan girangnya cuba merawat luka tersebut.(sebenarnye tak girang le sangat.hihi..)Waktu ni jugak le orang kampung keluar dari semak menangkap diorang beserta dengan abang-abang Siti Rasani ni. Maka hukuman dijalankan tanpa pengadilan dibuat.Hukumannya adalah mereka berdua akan dibuang ke kawah gunung berapi.

Tapi sebelum mereka dibuang ke kawah, Giran sempat berdoa."Jika benar kami bersalah, maka hancurkanlah tubuh kami di kawah ni.Tetapi jika kami tidak bersalah, letuskanlah gunung ini dan kutuk Bujang Sembilan menjadi ikan!"

Tidak lama selepas mereka berdua dibuang ke kawah, gunung berapi tersebut meletus dan hampir kesemua penduduk kampung tidak dapat menyelamatkan diri. Bujang Sembilan tersebut pula telah disumpah menjadiikan.Gunung Tinjau ni, selepas memuntahkan lava yang panas menyebabkan terjadinya danau ni. Dikatakan kadang-kadang ade juga penduduk kampung yang terjumpa ikan pelik dalam Danau Maninjau ni.
 Aku tampal lagi gambar Danau Maninjau

Logik?tak logik kan??tapi ceritera rakyat ni le sebenarnye cerita warisan melayu kita.*perlu diingat yang keturunan tanah melayu kita pun datang dari tanah seberang.

Best tak cerita aku??Boleh jadi penglipur lara tak??ekeke..


Okeylah, berbalik pada perjalanan kami, akhirnye kami sampai di Bukit Tinggi. Sampai kat sini, Anang bawak kami ke pejabat RaunSumatra dulu untuk aku jelaskan baki payment trip ni. Kebetulan pulak kami semua ade yang nak tukar duit la, nak cucuk duit la..jadi semua kami settle kat sini. Cucuk duit kat CIMB depan ofis Raun, tukar duit pulak di ofis Raun. Nasib baik rate die kasi pun murah jugak.

Dah habis operasi money changer, kami pergi ke Pasar Atas. Tak banyak yang berubah dari ape yang aku tengok setahun sebelum ni. Cuma kali ni shopping complex yang dekat dengan Jam Gadang dah siap sepenuhnya. Memandangkan hari ni hari Sabtu, dah start hari libur, so orang dah ramai.Banyak aktiviti kat sini. Bagi aku, diorang memang betul gunakan kemudahan kawasan rekreasi.Ade jualan, kumpulan tarian, ade persembahan jalanan..macam-macam lagi. Bagi aku, berbeza dengan apa yang ada di Malaysia di mana yang orang Malaysia suka menghabiskan masa dengan keluarga di shopping complex,tengok wayang, makan besar...
So, layan gambar yang sempat team aku capture..



  





 Cengkerang siput yang dilukis gambar Upin Ipin.Ko mampu???


Kemudian kami dibawa ke Lubang Jepang. Nak masuk ke sini, kami memang kene bayar,tapi dah termasuk dalam pakej kami. Tapi upah budak yang guide kami masuk tak termasuk. Banyak budak ni cerita  pasal sejarah Lubang Jepang ni.Tapi tak dengar sangat since mak dengan ayah aku dah tertinggal kat belakang. Aku risau jugak kot-kot diorang hilang. Tapi sebenarnye diorang dah malas nak jalan sebab mata dah nampak tempat shopping.haisyyhh....

So, dekat Lubang Jepang ni takde le aku fokus sangat pada cerita sejarahnye. Tapi camne pun kat sini ade view yang menarik.sempat jugak le adik aku shoot view yang best.




Lepas tu ape lagik, kami shopping kat kedai-kedai dalam Lubang Jepang ni. Aku ade jumpe review yang barang-barang cenderamata dalam ni lagi murah kalau nak dibandingkan dekat Pasar Atas. Kat sini aku dah berkenan dengan lukisan-lukisan.Memang cantik & price pun worth it kalau nak dibandingkan aku beli kat CM




Then jalan sampai ke penghujung kawasan jumpe banyak monyet dok main-main dengan tourist kat sini. Nampaknye monyet kat sini sudah jinakkk..adik aku sempat amik gambar monyet ni minum air botol ni. Tapi tak sempat adik aku shoot, die dah stop minum. Adik aku suruh minum lagi,die minum..Dah dapat nice pic, adik aku tunjuk screen camera kat monyet ni. The best is, die tumpang tengok gambar die.*tapi sayang aku tak sempat nak capture scene ni..tapi monyet tu memang jinak. Sebab die takde nak rampas makanan dari kite-kite ni..


tolong amik, kawan sape ni???

Dah habis shopping, kami dibawa ke hotel Grand Malindo. Sebenarnye hotel kami dok depan dengan Lubang Jepang ni je.ahaks...

Dan malam tu kami sekali lagi dibawa makan Nasi Padang.Nampaknye memang demam nasi padang le bapak aku...die dah syiok sangat tu makan nasi padang dan di akui aku lagi suke makan nasi padang dari makan nasi ayam penyek.hihi

bersambung untuk keesokan hari yang mana esok aktiviti kami hanya untuk shopping!!