Sunday, December 23, 2012

Sabah Bah [Kundasang-KK] : Part 2

2 Nov 2012
Day 2 kami di Sabah..

Pagi lagi aku dah bangun..kol 4.30 pagi aku dah tak boleh tido.mungkin sebab exited sangat kot
Lagipun kat sini kol 4.30 pg tu pun dah nak masuk Subuh.
So agak2 kol 5pg tu aku bangun le solat Subuh.*mesti mak ayah aku bangga sebab anak die berjaya bangun pagi solat waktu dinihari.kalau tak asyik subuh gajah je..*nangis

Dah solat tu aku terus mandi.walaupun sejuk beku, aku gigih je mandi sebab aku pikir nanti mesti berebut bilik air dengan 2 orang anak gajah lagi.haha*sekali lagi mak ayah aku nangis sbb sanggup mandi pagi
 time jam 5.00pagi.

time jam 5.45pagi.

Kalau ikut plan, pagi ni kami nak tengok sunrise kat Mesilau,then ke Dairy Farm, kemudian ke War Memorial Park,Lepas tu balik hotel dulu,mandi, then ke Poring Hot Spring, pastu ke Sabah Tea. Odw balik tu kami akan singgah Kinabalu Park.

Maka bermulalah pendakian kami ke Mesilau..mula-mula jumpa pintu masuk ke Dairy farm dulu..kami stop sini,pose-pose manja kat sini sambil menghadap Gunung Kinabalu..

time ni kol 6.30pg..
Lucky time ni takde kabus..so mmg dapat le fresh air dengan view yang cantik..

okey, kite pose sampai lebammmm




sebab dairy farm pun tak bukak lagi,lembu pun belum bangun tido, so kami panjat lagi bukit ke Mesilau..
lalu le kat padang golf yang mengadap gunung ni..

 
 yeah..panjat gunung..
 panjat lagikk..dengan viva yang memuatkan 4 anak gajah ni
 
sampai ke puncak..(sebenarnye kami panjat sampai ke kinabalu park -bahagian Mesilau) kalau siapa tau,kat sini kalau pendaki nak panjat gunung dari Mesilau,so die start kat checkpoint ni..mmg tinggi sangat tempat ni. 

Then start our journey nak turun bukit lalu ikut kampung-kampung kat sini..seronok tengok budak-budak pegi sekolah..diorang pegi sekolah,pakai baju uniform,tapi kat luar pakai baju sejuk mickey mouse..mmg trus tak nampak die punye uniform tu,..ekeke

Nak turun bukit ni,mmg kene guna gear rendah & jaga brek je..
Sekarang ni  kami menuju ke Desa dairy farm..sebab time ni dah nak 7.30pagi, lembu-lembu dah bangun tido & tempat tu pun dah bukak


Tapi sebab seronok sangat turun bukit, kami terlepas simpang ke dairy farm tu..sedar tak sedar,kami dah sampai ke pekan kundasang kawasan pasar tamu.
Tibe-tibe...
Q menggelabah.."weh korang!!brek tak makan!!"


haaa???kteorang dah cuak 1 kete..
time tu kete dah sampai kat area yang ade Pasar Tamu..so, banyak kete yang park tepi jalan..
nasib baik jugak, time tu kete yang kami naik tu dah slow. 

So aku suruh Q ke tepi & tarik handbreak dan nasib baik kete tu berhenti dengan jayanya.

fuhh..selamat untuk seketika...

So, kami semua keluar kete,nak tengok keadaan..memang break dah tak makan.cuba banyak kali pun memang tak makan..aisehh..camne nak buat ni..mmg semua dah cuak..

nak carik bengkel,mane ade bengkel bukak kol 8pagi ni???



Pasar tamu yang ada di sekitar Pekan Kundasang.

So kami try rehatkan minda kejap,rehatkan jiwa kacau..buang dulu ape yang patut..

kami pegi ke restoran yang dekat situ,makan kueh mueh ni..nak order makanan pun dah takde mood..so makan le kueh ni..(dah lupe dah kueh ape..)



Ni Pekan Kudasang yang penuh dengan pasar tamu..rugi kami tak round-round pasar tamu ni..

abis korang ingat ade mood nk round bile tau yang break tak makan..huhu


mase kat restoran ni, jumpa le abang baik hati ni..kami cakap kat die yang brek tak makan..so die cakap..
"ooo..sudah biasa itu..kamu kena rehatkan ia sekejap..takpa,kejap lagi sia tengok tengok kereta kita"

lega le kejap kami..so, lepas makan, die bawak kami naik jalan-jalan dengan Viva tu pegi bengkel..Elok pulak break die makan..eh,pelik betul..
dah sampai bengkel, call Sue, die pun cakap break pad baru je tukar so takyah tukar lagi..
so, kami terima kenyataan yang Viva tu manja nak naik turun bukit.apatah lagi bawak 4 gajah ni..

    
Lepas tu dalam kol 9 pagi, kami naik balik Desa Dairy Farm.. 
tapi time ni dah berkabus..fuh,seb baik kami datang awal pagi tadi pose-pose manja kat sini..kalau tak memang tak nampak gunung kinabalu tu.

 



pintu masuk menuju ke Desa dairy farm..misi mencari lembu bermula... oh ye, nak masuk sini RM3 sorang

Ni view gunung dari depan main building dairy farm tu..kabus dah start nak tutup gunung..kejappp...kami tak pose-pose lagi..

tapi sebelum tu masuk dulu main building dairy farm tu tengok tempat pemprosesan susu..




 
Lembu yang dah bangun tido ade dok dalam kandang ni.. 
tapi rupenye susu tak boleh diperah lagi pagi-pagi camni.. 
kol 3ptg baru die start perah..
kalau perah jugak??agaknye kene tendang le kot...
tanjat boboi nanti..

*tapi arwah to'oki aku dulu perah susu lebu awal pagi je kot..takde pun kene tendang
 
okey..
kami dah ready untuk pose-pose manja dengan gunung..







aku tapau susu fresh kat dairy farm..tapi susu ni tahan 5-6 jam je..so nak tak nak kene habiskan cepat-cepat le

Dah abis pose-pose kat Dairy Farm tu, bermulalah lagi misi turun bukit kami..
kami ke destinasi kami ke Kudasang Memorial War..
dari awal mencari tempat ni,rupenye pintu masuk die betul2 kat kete kami tersadai tadik..
 

Elok je nak parking kat Kundasang Memorial War tu, break kete tak makan lagi..
aisehh..padahal dengan berhemah tinggi dah tekan break tu..tapi nak jadik jugak..

Tapi kali ni kami kurang sikit cuak sebab dah tau ape puncanya. So, kami tinggalkan je kete tu bagi sejuk sikit & round-round dalam taman tu

Bayaran masuk ke Park ni RM2 untuk M'sian Card holder 

Taman kat dalam sini ade banyak..Ade Australia Garden, British Garden..sepatutnye kami masuk sini belajarle sejarah sikit-sikit..tapi ye la,masuk tanpa tourist guide, main redah je la..tapi ape fungsi,sejarah memorial park ni kami pun tak tau..hihihi

Okeyla, sikit info pasal Park ni yang cedok dari abang wiki


"A must-visit in Kundasang is the Kundasang War Memorial. Established in 1962, this was one of the first memorials to commemorate the brave Australian and British Prisoners of War who died in Sandakan and during the infamous death marches to Ranau during World War II. The memorial also remembers the people of North Borneo who risked their lives to help the POWs." 
 Pintu masuk ke British-Austrilia Garden
British garden

 Orchid garden


  Australian garden



  kat sini pun boleh nampak view kampung & sekitar pekan kundasang


 naik atas lagik, rupenye ade lagi tempat khas untuk pose-pose manja..view pun lagi cantik kat sini
 
Then lepas tu balik hotel & bersiap untuk check out..
sepatutnye lepas checkout,kami pegi Poring Hot Spring & Sabah Tea Farm..tapi dengan break 2 kali tak makan, kami pun dah takut nak turun bukit lagi..Mood pun dah takde nak berjalan sebab brek kete tak makan..


So kami plan trus balik ke Kota Kinabalu..

Tapi sebelum tu singgah di Kinabalu Park memandangkan kene lalu sini dulu.
Tapi kami park kat bawah bukit je & mendaki ke pintu masuk..
Sebabnye kami dah fobia bile jumpa bukit..Kalau mendaki bukit dengan Viva tu,berani laa walaupun semput..tapi masalahnye bile nak turun bukit risau brek tak makan.






berkira-kire kami nak masuk ke Kinabalu Park ni..bayaran RM4 sorang..
bayaran bukan masalahhnye..tapi kalau nak masuk, mesti le kene bawak masuk kete..takkan nak menapak guna kaki..

 

Seterusnya kami teruskan perjalanan balik.Tapi kami singgah dulu ke Pekan Nabalu.
Sebabnya aku pun tak tau..tapi Pekan Nabalu ade termasuk dalam list persinggahan ke Kundasang.







Lengang je Pekan Nabalu ni. Tapi mungkin sebab time kami pergi ni hari Jumaat, & pelancong tak sampai lagi ke Kundasang ni. 
Jalan-jalan lagi, tengok ade kedai tempat jual cenderamata,kami pun masuk.banyak choice nak beli barang-barang kat sini. 
tapi sebab mood shopping tak sampai lagi,aku cume ignore je la.. 

tapi dalam pada tu aku still beri fridge magnet..kat sini boleh dapat 3-RM10..tapi FM ni yang cantik punye,bukannye yang cikai..kalau yang cikai tu dapat 8-RM10







Pastu t-shirt I love KK tu yang ada kat pekan nabalu plak boleh dapat RM18 selai.kalau kat KK RM20-beza RM2
Kalau t-hirt yang design bling bling gambar gunung kinabalu tu boleh dapat RM23 selai..Kat KK plak RM28 selai-beza RM5 tu
sebenarnye kat sini dah kire murah gile dah.. 
tapi sebab aku tak tau yang Pekan Nabalu ni lagi murah dari bandar KK, aku tengok dengan no feeling je la tshirt tu..*nangis


Next destination Jambatan Tamparuli..akhirnye sampai jugak kat jambatan yang disebut-sebut tu..

Suatu masa dulu jambatan ni jadi nadi penduduk sekitar sebagai laluan diorang..tapi sekarang dah ade sistem jalanraya, so jambatan ni dah kurang fungsi die..
sebab tu nama die lagi hebat walaupun bile dah sampai takde le hebat mana pun..hihi

 



Seterusnya kami pegi ke Rumah Terbalik..
sebenarnye kalau ikutkan rumah terbalik ni termasuk dalam list untuk singgah je tapi taknak masuk pun..tapi sebab kami tak pegi Poring Hot spring, kire rumah terbalik ni sebagai ganti le


Nak masuk sini RM10 untuk mycard holder.
mahal noks kalau nak dibandingkan dengan apa yang ada kat sini..
kat sini semuanya terbalik..dari pintu sampai le barang-barang dalam rumah tu..sofa,mesin basuh,mesin jahit,cadar..semuanya laa..
tapi kami tak dibenarkan amik gambar kat dalam rumah..
ye la,kami dah boleh amik gambar, takde le korang bayar RM10 masuk tempat ni kannn


 Semua terbalik..sampai aku pun terbalik.haha..pening!!!!

Dah lepas rumah terbalik, kami cari port nak makan lokan..location die dekat dengan Poli KK
Kalau dari Kundasang, jumpa Pekan Telipok, ade simpang masuk kekiri..masuk simpang tu jumpa roundbout,amik jam 12.
kat sini aku order puding kelapa..
puding tu die letak dalam buah kelapa..amik kauu,besarnye..nasib baik order satu & makan ramai-ramai..



Eiza &Q pulak order kelapa bakar..
makcik tu antar buah kelapa ni dengan berasap lagik..*macam baru lepas jampi daaa




kali ni kami taknak tersilap order..sedap ke tak sedap, jalan selamat kami order 'nasi goreng kampung pedas'...fuhh..memang pedas..nasib baik aku tak kene gastrik kat sini  


seterusnya dah siap makan, kami terus KK nak cari homestay..tuan punye homestay pun dah berapa kali call sbb kteorang dah lambat..tapi nasib baik die tak marah..die pun paham tourist le katekan..hihi

kami dapat homestay ni kat mudah.my
harganya kami dapat RM90 per day
location die aparment cyber city..
jauh dari pusat bandar KK, tapi dekat dengan airport..
so far mmg barbaloi amik kat sini..lagipun kami kan sewa kete,so boleh la nak shoot ke mana-mana
rumah ni ade 2 bilik..siap astro lagi (tapi takde card)..haha

dapur dah lengkap semua..mesin basuh, kuali,minyak,garam..semua ada..
tuan umah ni macam tau-tau je master bedroom nak sumbat 3 orang...ladies dok bilik ni ye..hihi 



 
 lepas check in homestay.kami keluar balik pi cari makanan.(walaupun masih kenyang).
sambil tu beli jugak bahan nak masak buat sandwich pagi esok..
kami singgah di Restoran Singgah Sokmo.


aku pun konfius kejap..aku ni kat JB (Singgah selalu?? )ke..KB (Sokmo??) atau KK??

 kenapa amik gamba menu ni?sebab nak tunjuk kat korang ade banyak lagi menu nasi goreng selain dari menu nasi goreng kat semenanjung ni..tapi kami order nasi goreng pad kapau & nasi goreng lalap..*sebut elok-elok ye,bukan lalat,tapi LALAP.

Dan malam tu kami kepenatan tido.zzzzzzzzzzzzzzzzz

bersambung...

5 comments:

  1. salam... sy akn ke KK awal bulan 4 ni.. boleh x nak minta no telefon owner homestay tu? berminat lah ^^,

    ReplyDelete
  2. salam, saya lebih berminat nak tahu contact details homestay yang dekat kundasang tu.. mcm best jee tmpat diaaa.. Nak ke sana this september

    ReplyDelete
    Replies
    1. kat kundasang sye tak duduk di homestay,tapi sye dok di Strawberry Garden Park..
      tp sye recommended dok di Kiram Village..

      Delete
  3. salam. seram gl bc psl brek tk mkn. sy pun akan ke mesilau dan sewa viva jg. blh tanya tak viva bermasalah tu sewa dgn siapa? rasanya mmg tak normal brek tak mkn. byngkan klu tak mkn time turun bukit... seramnye... syukur tak berlaku apa apa. lps baca entry ni... rasa mcm nk tukar kereta sewa je. takut...

    ReplyDelete